Onze maitre Edwin in Taipei

Accreditatie
Ontlading na winst op USA

Van 16 augustus tot 28 augustus was onze maître Edwin Treffers als coach aanwezig bij de 29ste zomerspelen in Taipei (Taiwan). Dit evenement is beter bekend onder de naam Universiade. Op dit evenement waren vele sporten vertegenwoordigd (o.a. atletiek, basketbal, schermen, voetbal, ritmische gymnastiek, turnen, judo, zwemmen, openwater zwemmen, tafel tennis, taekwondo, tennis, volleybal, waterpolo, boogschieten, badminton, honkbal, golf, gewichtheffen en wushu). De Universiade is vergelijkbaar met de Olympische Spelen, echter enkel toegankelijk voor studerende (universiteit, hogeschool) atleten tot en met 25 jaar. Er waren zo’n 13.000 atleten en coaches aanwezig, die allen verbleven in een atletendorp dat hermetisch van de buitenwereld was afgesloten middels hekken en beveiliging. De sportlocaties bevonden zich op diverse plekken in Taipei, sommigen in het centrum, sommigen in de buitenwijken. Veelal was vervoer in grote getale, zoals naar de opening van de spelen in het atletiek stadion of het vervoer van of naar de luchthaven, enkel mogelijk met politiebegeleiding.
Voor schermen deed er vanuit Nederland een viertal heren degen schermers en dames degen schermers mee, plus één floretschermster. De dames degen schermers hebben naar beste kunnen strijd geleverd, echter zowel individueel als met het team kwamen allen niet verder dan de eerste ronde. De floretschermster behaalde de 2e eliminatie (laatste 32), waar zij werd uitgeschakeld door de nr. 2 van het tableau.
Bij de mannen waren er individueel goede resultaten: drie van de vier schermers haalden de eliminatierondes, één schermer moest als nr. 65 tegen nr. 64 bij het tableau van 128. Bij het tableau van 64 won diezelfde schermer van de nr. 1 van de het tableau. Drie schermers haalden uiteindelijk het tableau 32, maar verloren daar hun wedstrijd. In de landenwedstrijd drie dagen later was het heren degen team als nr. 12 geplaatst. In totaal deden er 21 landen mee. Nederland mocht opwarmen tegen nr. 21 Mongolië, en won die wedstrijd met gemak. Bij de laatste 16 moest Nederland tegen het vrijgestelde Amerikaanse degen team. Op de foto de ontlading na de 45e treffer die Nederland de winst oplevert tegen de USA. In de kwartfinale verloor Nederland van de nr. 4 van de plaatsingslijst, Hongarije. Tot en met de 4e partij stond Nederland voor, maar met achtereenvolgens 0-4, 3-3 en 0-4, werd de voorsprong omgezet in een achterstand, en werd het behalen van de winst erg lastig. Hongarije won van Zuid Korea in de halve finale, maar verloor van Rusland in de finale. Nederland behaalde een keurige 7e plaats op dit toernooi.