AEW boekt grote successen op Nederlands Jeugd Kampioenschappen (NJK) schermen

Op zaterdag 17 en zondag 18 juni jl. vonden de Nederlands Jeugd Kampioenschappen (NJK) schermen plaats in het Maaspoort sportcomplex in Den Bosch. Op het druk bezochte evenement werd gestreden op de wapens sabel, floret en degen in de leeftijdscategorieën Benjamins (tot 12 jaar), Pupillen (tot 14 jaar), Cadetten (tot 17 jaar) en Junioren (tot 20 jaar). De Leidsche schermvereniging AEW, die in 2024 haar 100 jarig bestaan viert, was op beide dagen goed vertegenwoordigd.
Op zaterdag reisden de degenschermers Mara Mamuzsich, Sina Michel, Jasmijn Haartsen, Faris-Palko Hadithi en Zachary de Voogd samen met hun trainers en coaches Carmen Berends en Mark Farkas af naar Den Bosch. Na de voorrondes met 18 schermers stonden Mara en Sina op de respectievelijke 1ste en 3de plaats bij de categorie Degen Pupillen Dames. De recent 12 jaar geworden Zachary en Faris-Palko veroverden de 3de en 12de plaats in de categorie Degen Pupillen Heren. Na de voorrondes volgden de eliminatierondes voor zowel de dames als de heren. De beide dames verdedigden hun, in de voorrondes verkregen positie, met vuur. Sina behield daarbij haar 3de plaats. Mara behaalde, na een zinderende finale (15-13), de 2de plaats achter Nadiia Naidonova van schermvereniging Vivás uit de Utrechtse regio. In de eerste eliminatieronde bij de heren verloor Faris-Palko tegen de als 7de geplaatste schermer Sverre Jansen uit Den Bosch. In de halve finale van de Pupillen wedstrijd veroverde de benjamin Zachary, na een spannende partij (15-13), zijn bronzen medaille. De recent met floret schermen aangevangen Jasmijn eindigde in een sterk veld op de 11de plaats in de categorie Cadetten.
Voor AEW stonden op zondagmorgen de categorieën Degen Benjamins Dames en Heren op de rol en in de middag Degen Cadetten Dames. In de vroege morgen reisden Monica van Haaren, Daniel de Boer, Thor Ariaans en Zachary de Voogd – net als hun maître Arwin Kardolus en trainer en coach Kevin Toussaint – af naar Den Bosch voor de tweede wedstrijddag. Begin van de middag sloot Moise du Clou aan. Om stipt 9 uur vingen de Benjamin wedstrijden aan. In de voorrondes bij de dames wist Monica zich als 2de te plaatsen. In de daarop volgende eliminatie rondes wist zij op knappe wijze deze positie te behouden en nam zo de zilveren medaille mee naar Oegstgeest. De voorrondes bij de heren waren verdeeld in 2 poules. Zachary, Thor en Daniel veroverden daarbij respectievelijk de 1ste, 4de en 5de plaats. In de daarop volgende eliminatie rondes moesten Thor en Daniel de degens met elkaar kruisen. Na 2 maal 3 minuten speeltijd won Daniel met 9-8 van zijn reguliere trainingsmaatje Thor die uiteindelijk op de 6de plaats eindigde. Een spannende partij met over en weer mooie acties. Gelijktijdig won Zachary een eliminatieronde tegen Linus Versteijen van vereniging Rapier uit Tilburg, waardoor De Voogd het in de volgende ronde mocht opnemen tegen zijn clubgenoot Daniel. Daniel en Zachary vochten in een felle partij om een plek in de finale. Onder toeziend oog en met aanmoediging van hun maître en trainer genoten zij van de rivaliteit en iedere punt die hen verder zou brengen naar de volgende ronde. De partij werd gewonnen door Zachary waardoor hij het in de zinderende finale mocht opnemen tegen Victor Grevenstuk van Robbschermen uit Alphen aan den Rijn. Zachary wist op overtuigende wijze (10-5) het Nederlands Kampioenschap Degen Benjamins Heren op zijn naam te zetten en nam zodoende het goud mee naar Oegstgeest. In de middag speelde Moise in een sterk veld, waarbij ze de welverdiende de bronzen medaille wist te bemachtigen in de categorie Degen Cadetten Dames .