Clubkampioenschappen floret 2009

Op maandag 25 mei 2009 werden de clubkampioenschappen floret in de diverse categorieën gehouden.

Dit jaar waren de kuikens (1999 en later) en de benjamins (1997 en later) samengevoegd. In de ene halve finale wist de 9 jarige Thomas Lugtenburg verrassend te winnen van de 3 jaar oudere Tristan Theirlynck (beiden uit Oegstgeest). In de andere halve finale kon zijn leeftijdsgenoot Feiko de Vries uit Leiden dat niet herhalen tegen de ervaren en regerend clubkampioen Thijs Burema uit Voorschoten.
In de kleine finale wist Tristan tegen Feiko de 3e plaats veilig te stellen. In de finale tussen Thijs en Thomas gaf de ervaring van Thijs alweer de doorslag, waarmee hij het tweede achtereenvolgende jaar de eerste prijs won.
Bij de pupillen (1995 en later) kenden de halve finales vertegenwoordigers uit de hele regio. Benjamin Claudel uit Wassenaar kwam daarin duidelijk nog wat ervaring tekort tegen Kevin Toussaint uit Oegstgeest. Het verschil in de andere halve finale tussen Sam van Hooff uit Noordwijkerhout en Lucas Koppen uit Leiden was daarentegen maar één treffer in het voordeel van Sam.
In de partij om de 3e plaats had Lucas weinig problemen met de nog niet zo lang schermende Benjamin. In de finale bleek de langere wedstrijdervaring van Kevin ook de doorslag te geven en wist hij na een aanvankelijke achterstand de titel bij de pupillen ten koste van Sam op te eisen.

Bij de cadetten (1992 en later) waren Sander Wojcik uit Leiden en Daisy Dobbelaar uit Roosendaal als meest ervaren wedstrijdschermers veruit favoriet. Beide wisten dan ook zonder één verliespartij de halve finales te halen, waarin ze ook overtuigend wisten te winnen van resp. Sanne Hendriks uit Leidschendam en Mark v.d. Velde uit Oegstgeest.
In de wedstrijd om de 3e plaats was Sanne duidelijk vaardiger dan Mark. In de kwalitatief hoogstaande en spannende finale bleek Daisy de koelbloedigste en pakte ze de titel waardoor Sander zich met de 2e plaats tevreden moest stellen.

Daisy en Sander namen vervolgens ook deel aan de wedstrijd bij de senioren. Sander wist daarin, net als zijn vader Emiel, de halve finales te bereiken. De oudste Wojcik had daarin weinig in te brengen tegen regerend clubkampioen (en Nederlands kampioen bij de veteranen op degen) Edwin Treffers uit Den Haag. De jongste wist tegen Marten Hamelink uit Leiden echter wel met het kleinste verschil (5-4) door te dringen tot de finale.

In de partij om de 3e plaats had Marten weinig moeite met de oudere Wojcik. In de finale bleek de confrontatie tussen jong en oud een uitputtingsslag te worden, waarin Sander Wojcik een aanvankelijke 3-0 achterstand wist te verkleinen tot 4-3. In een poging om alsnog gelijk te maken, nam hij vervolgens iets te veel risico, waarvan de ervaren Edwin Treffers onmiddellijk gebruik maakte en de partij besliste.

Tijdens de clubkampioenschappen kreeg Sander Wojcik de Maître Theo van Leeuwen aanmoedigingsprijs uitgereikt uit handen van voorzitter Egmond van Rijn. Deze wisselprijs, vernoemd naar de maître die zeer lange tijd aan AEW was verbonden, wordt jaarlijks uitgereikt aan een getalenteerde jeugdschermer/schermster om deze aan te moedigen dit talent verder te ontwikkelen door deelname in nationale en internationale wedstrijden.

De einduitslagen staan hieronder. De volledige wedstrijdresultaten zijn via de volgende lìnks te vinden: